Neringa Sendriūtė

2024.10.08

Tarptautinės organizacijos tarptautinė mentorystės programa: ko Baltijos šalių vadovai gali pasimokyti vieni iš kitų

Tarptautinė „Luminor“ banko mentorystės programa, sukurta nuo pat banko įsteigimo ir vis dar puoselėjama skaičiuoja sėkmingus 7-erius metus. Ji buvo sukurta siekiant puoselėti lyderystės principus, ugdyti įgūdžius, skatinti bendradarbiavimą tarp vadovų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos bei užtikrinti jų efektyvų tobulėjimą.

 

„Luminor“ banko Mokymų partnerė Danguolė Maslienė akcentuoja, kad sklandus vadovų bendradarbiavimas, komandiškumas ir lyderystės principų puoselėjimas yra svarbus ne tik dėl jų sklandaus ir sėkmingo darbo bei profesinio augimo, tačiau ir dėl sektino pavyzdžio formavimo darbuotojams. Jeigu mokosi ir auga vadovai, darbuotojai taip pat yra motyvuoti tobulėti.

 

„Tarptautinis mentorystės formatas mūsų vadovams teikia galimybę bendrauti su kolegomis iš kitų šalių, dalintis patirtimi bei geriausiomis praktikomis. Turėdami tokį tarptautinį resursą, stengiamės ieškoti formatų ir galimybių jo išnaudojimui“, – pabrėžia Danguolė Maslienė.

 

Kaip „Luminor“ bankas įgyvendina savo mentorystės programą ir ko Baltijos šalių vadovai gali pasimokyti vieni iš kitų, pasakoja „Luminor“ banko Mokymų partnerė.

 

Pridėtinė vertė vadovams

 

Pasak pašnekovės, tarptautinės mentorystės tikslas yra ugdyti būsimus lyderius, suteikiant jiems galimybę mokytis iš jau patyrusių vadovų bei įgyti praktinių lyderystės įgūdžių.

 

D. Maslienė pastebi, kad jų programa skatina vadovus tobulinti bendravimo įgūdžius su skirtingų kalbų ir kultūrų atstovais, o tai leidžia efektyviau komunikuoti multikultūrinėse komandose, pažinti bei būti atviriems kitokiems darbo bei bendravimo principams, skatinti įvairovę ir įtrauktį organizacijoje.

 

Be to, mentorystės formatas leidžia vadovams pasinaudoti skirtingų regionų patirtimi bei inovacijomis, kurios vėliau padeda spręsti ir vietos iššūkius.

 

„Tarptautinėje mentorystės programoje ugdėme ir ugdome būsimus lyderius, suteikdami jiems galimybes mokytis iš patyrusių savo ir kitų šalių vadovų“, – teigia ekspertė.

 

Programos iššūkiai bei sprendimai

 

Nors tarptautinė mentorystė teikia daug privalumų, D. Maslienė atkreipia dėmesį ir į galimus iššūkius: „Skirtingų šalių vadovai gali turėti skirtingus darbo įpročius ir patirtis, todėl kartais gali kilti iššūkių efektyviai mentorystei.“

 

Siekiant išspręsti šiuos iššūkius, „Luminor“ organizuoja mokymus ir vėliau tarpinius pasidalinimo patirtimi renginius tiek mentoriams, tiek ugdytiniams, kad jie geriau suprastų vieni kitų perspektyvas ir atviriau bendrautų dalindamiesi savo įžvalgomis.

 

Pašnekovė tiki, kad, labai svarbu iš anksto apibrėžti mentorystės tikslus ir lūkesčius, iškomunikuoti lyderystės principus, kurie yra pagrindas mentorystei ir tokiu būdu skatinti novatorišką požiūrį į lyderystę.

 

Dalyvių atranka ir susitikimų formatas

 

Pasak D. Maslienės, pirmieji mentoriai buvo aukščiausio lygio vadovai, valdybos ir tarybos nariai, o ugdytiniai – įmonės vadovai, pasiruošę prisiimti atsakomybę už savo profesinį augimą. Mentorių ir ugdytinių poras suskirstydavo personalo darbuotojai.

 

Visgi, šiuo metu naudodamiesi inovatyviais sprendimais, dalyviai turi galimybę savarankiškai susipažinti su mentorių profiliais ir pasirinkti  labiausiai jų poreikius atitinkantį mentorių per modernią mentorystės platformą.

 

„Tai leidžia programos dalyviams susikurti didžiausią vertę ir individualizuotą mokymosi procesą, o personalo darbuotojai gali džiaugtis efektyvesniu mentorystės procesu“ – dalinasi  D. Maslienė.

 

Susitikimų dažnumas ir būdai pasirenkami pagal dalyvių poreikius ir galimybes, tačiau rekomenduojama susitikti bent kartą per mėnesį. „Reguliarūs susitikimai leidžia laiku aptarti naujus iššūkius, įžvalgas ir patarimus bei pritaikyti juos praktikoje“, – pasakoja ekspertė.

 

Programos rezultatai ir vertė organizacijai

 

D. Maslienė išskiria keletą reikšmingų pokyčių, atsiradusių mentorystės programos dėka:

 

  • Greitesnis tobulėjimas: vadovai įgyja naujų įgūdžių, žinių ir pasitikėjimo savimi.

 

  • Spartesnė karjera: aiški kryptis ir patarimai padeda greičiau kilti karjeros laiptais. Po mentorystės programos vadovai dažnai žengia karjeros laiptelį aukštyn.

 

  • Darbuotojų įsitraukimas: asmeninis dėmesys ir pagalba skatina lojalumą organizacijai.

 

  • Bendruomeniškumo jausmas: mokymasis iš patyrusių kolegų stiprina vidinę organizacijos kultūrą.

 

  • Bendradarbiavimas: programa skatina bendradarbiavimą tarp skirtingų departamentų, padalinių ar net šalių.

 

  • Kūrybiškumas: vadovai skatinami išbandyti naujas idėjas ir eksperimentuoti.

 

  • Produktyvumo didėjimas: bendradarbiavimas tarp komandų tampa žymiai produktyvesnis.

 

  • Emocinė gerovė: pokalbis su mentoriumi įneša ramybės ir padeda įveikti stresą.

 

  • Mentorystė tampa įpročiu: nemaža dalis vadovų, net pasibaigus mentorystės programai pratęsia mentorystės sesijas su tuo pačiu arba kitu mentoriumi.

 

  • Įvairovė ir įtrauktis: tarptautinė mentorystė skatina toleranciją skirtingoms kultūroms ir didina tarpusavio įtrauktį ir bendradarbiavimą.

 

 

Šios tarptautinės mentorystės programos patirtis atskleidžia, kad „Luminor“ banke ne tik skatinamas nuolatinis vadovų tobulėjimas ir bendradarbiavimas tarp skirtingų šalių, bet ir puoselėjama mentorystės kultūra, kurią sveikiname ir laikome brandžios organizacijos bruožu.

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Neringa Sendriūtė

Tobulėjimui
Neringa Sendriūtė Praktinis patarimas
Mentorystė per bendradarbiavimą: kaip įmonių grupė skatina talentų vystymą ir bendradarbiavimą?
Skirtingai nei fiziniai mokymai, kurie dažniausiai yra trumpalaikiai ir skirti konkrečioms žinioms įgyti, mentorystė yra ilgalaikis procesas. Tai leidžia darbuotojams palaipsniui augti ir pritaikyti įgytas žinias realiose darbo situacijose, nuolat gaunant mentoriaus palaikymą. Šiame straipsnyje kartu su įmonių grupės atstovu Domu Šilenskiu neriame į programos ypatumus, pamokas ir vertę ne tik darbuotojams, bet ir visai Zabolis Partners grupei.
Skaityti toliau
Neringa Sendriūtė Praktinis patarimas
Streso eksperto mąstysena. Kaip atrasti nusiraminimą audroje?
Tam, kad jis galėtų padėti kitiems susidoroti su emociniais iššūkiais, jam pačiam reikėjo laimėti kovą su savo vidiniais sunkumais. Šiandien Simonas Niedvaras nešioja ne tik idialogue mentoriaus vardą, bet ir streso instruktoriaus rolę, o giliau į streso supratimo ir streso apdorojimo temą mus paskatino nerti ir naujoji Simono knyga „Streso eksperto mąstysena. Kaip atrasti nusiraminimą audroje?”. Šiame straipsnyje Simonas dalijasi savo asmeninėmis akistatomis su stresu ir praktinėmis įžvalgomis kaip sau leisti jausti ir jaučiant veikti.
Skaityti toliau
Neringa Sendriūtė Sėkmės istorija
Kaip ir kodėl smalsumas = lyderystė = profesinė sėkmė?
Karjerą pradėjusi astrofizikos moksluose, ji net nemanė, kad vieną dieną vadovaus visam IT skyriui ir kurs įrankius, kurie prisidės prie Nobelio premijos laureatų straipsnių publikavimo.. idialogue mentorės ir VTeX IT skyriaus vadovės Lolitos Tolenės istorija yra viena iš tų, kuomet lyderiu tampama atsitiktinai, nes nuoširdus smalsumas ir kantrybė kuria ilgalaikę sėkmę. Mentorė su mumis sutiko pasidalinti savo sėkminga karjeros istorija, kurioje atrasite mums visiems svarbias pamokas. Šventai tikime, kad jas pritaikius, ir tavo karjeros kelias turės daug tiesesnę ir aukštesnę trajektoriją.
Skaityti toliau