Neringa Sendriūtė

2024.10.15

Mentorystė per bendradarbiavimą: kaip įmonių grupė skatina talentų vystymą ir bendradarbiavimą?

„Vienas iš pagrindinių mentorystės privalumų – tai individualus dėmesys darbuotojui”, – teigia vienos iš idialogue mentorystės programoje dalyvaujančių įmonių Zabolis Partners atstovas Domas Šilenskis.

 

Skirtingai nei fiziniai mokymai, kurie dažniausiai yra trumpalaikiai ir skirti konkrečioms žinioms įgyti, mentorystė yra ilgalaikis procesas. Tai leidžia darbuotojams palaipsniui augti ir pritaikyti įgytas žinias realiose darbo situacijose, nuolat gaunant mentoriaus palaikymą.

 

Šiame straipsnyje kartu su įmonių grupės atstovu Domu Šilenskiu neriame į programos ypatumus, pamokas ir vertę ne tik darbuotojams, bet ir visai Zabolis Partners grupei.

 

Šiuolaikinėje darbo rinkoje EQ tampa vis svarbesnis

 

Zabolis Partners atstovas pripažįsta, kad mentorystės programos ilgalaikis poveikis jų organizacijai yra itin pozityvus. Kuomet šiuolaikinėje darbo rinkoje EQ tampa vis svarbesnis, mentorystė padeda geriau suprasti save ir aplinkinius, stiprina komandinius santykius ir padeda efektyviau spręsti konfliktus.

 

„Darbuotojai, kurie dalyvauja mentorystės programoje, pasižymi didesniu įsitraukimu bei greitesniu asmeniniu ir profesiniu augimu”, – išskiria D. Šilenskis. Jis priduria, kad ši programa ne tik suteikia galimybę mokytis profesinių įgūdžių, bet ir ugdyti „minkštuosius" įgūdžius, tokius kaip emocinis intelektas (EQ). 

 

„Šių gebėjimų ugdymas tampa būtinybe, nes jie tiesiogiai veikia ne tik asmeninius, bet ir profesinius rezultatus”, – sako D.Šilenskis.

 

Be to, atstovas priduria, kad mentorystės programa taip pat prisideda prie pozityvios ugdymo kultūros organizacijoje kūrimo, kurioje darbuotojai dalinasi žiniomis ir patirtimi, o atskirų įmonių grupei ši mentorystės nauda įgyja dar didesnę vertę.

 

Atliekami tarpusavio poros suderinamumo vertinimai

 

Svarbu pabrėžti, kad Zabolis Partners mentorystės programos sėkmę užtikrina kruopščiai apgalvota mentorių ir mentee atranka. 

 

„Mentoriai į šią programą parenkami atsižvelgiant į jų profesinius pasiekimus, patirtį bei norą dalintis žiniomis. Tuo tarpu mentee atranka remiasi tokiais kriterijais kaip aiškiai suformuluoti augimo tikslai, motyvacija bei noras tobulėti”, – teigia D. Šilenskis. 

 

Pasak atstovo, porų suderinamumas yra dar vienas svarbus programos aspektas. Siekiant užtikrinti sklandų mentorystės procesą ir abiejų pusių sėkmę, atliekami tarpusavio poros suderinamumo vertinimai, atsižvelgiant į mentee nurodytą motyvaciją bei mentorių patirtį. 

 

„Siekiame, kad kiekviena pora ne tik atitiktų profesinius reikalavimus, bet ir būtų suderinta asmeniškai. Šiam tikslui pasiekti turime kelių žmonių komandą, įskaitant programoje dalyvaujančių įmonių personalo vadovus, kurie visi kartu užtikrina, kad mentorystės programoje porų atranka būtų atlikta kuo efektyviau”, – dalijasi D. Šilenskis.

 

Individualizuotas darbuotojų tobulėjimo kelias

 

D. Šilenskis dalijasi, kad programoje išskirtos penkios pagrindinės temos, kurias renkasi patys darbuotojai:

 

Asmeninis augimas ir tobulėjimas – ši tema apima efektyvumą, produktyvumą, įtakos darymą, vertės kūrimą, laiko planavimą, karjeros pokyčius ir profesinį augimą. Darbuotojai mokosi ne tik efektyviai planuoti savo laiką, bet ir kurti vertę tiek sau, tiek organizacijai.

 

Vadovavimas ir lyderystė – mentees, pasirinkę šią sritį, gilina žinias apie vadovo vaidmenį organizacijoje, komandos formavimą ir valdymą, efektyvų delegavimą, grįžtamąjį ryšį bei darbuotojų motyvavimą. Tai padeda formuoti stiprius lyderius, kurie geba vadovauti savo komandai įgyvendinant organizacijos tikslus.

 

Verslumas ir verslo vystymas – čia darbuotojai mokosi verslo centro kūrimo, pardavimų, strategijos, derybų ir integracijų subtilybių. Mentorystė šioje srityje ugdo verslumo įgūdžius ir skatina inovatyvų požiūrį į verslo plėtrą.

 

Naujų idėjų paieška ir realizavimas – šioje temoje dalyviai mokosi produkto vystymo, projekto valdymo, lyderio vaidmens procese, prekės ženklo vystymo ir procesų kūrimo. Tai skatina kūrybiškumą ir inovacijų diegimą organizacijoje.

 

Vidinė ir išorinė komunikacija – darbuotojai mokosi tobulinti bendravimo įgūdžius organizacijoje, tinkamai pristatyti save ir savo poziciją. Tai padeda užtikrinti sklandžią komunikaciją tiek įmonės viduje, tiek su išoriniais partneriais.

 

Zabolis Partners atstovas apibendrina, kad šios temos suteikia darbuotojams kryptingas tobulėjimo galimybes, padedančias įgyti asmeniniam ir profesiniam augimui būtinas žinias. 

 

„Beje, esame turėję ir įdomių atvejų, pavyzdžiui, mentorius pagelbėjo kolegai bėgimo įgūdžių tobulinime”, – priduria pašnekovas, pabrėždamas, kad mentorystės programa gali būti pritaikoma net ir mažiau įprastose srityse.

 

Bendradarbiavimo stiprinimas per mentorystę

 

Visgi, pagrindinis mentorystės programos ypatumas yra pagalba kuriant bendradarbiavimo kultūrą tarp skirtingų Zabolis Partners įmonių grupės padalinių. 

 

„Mūsų įmonių grupėje į kiekvieną atskirą įmonę ir joje dirbančius žmones žiūrime kaip į nedalomos bendruomenės dalį.

 

Mentorystės programa suteikia erdvę darbuotojams dalintis patirtimi, idėjomis ir žiniomis, o tai skatina aktyvesnį bendradarbiavimą tarp įmonių. Tarpusavio pasitikėjimu pagrįsti santykiai, užmegzti mentorystės programos metu, prisideda prie efektyvesnio bendradarbiavimo, projektų kūrimo ir idėjų mainų mūsų organizacijoje”, – paaiškina D. Šilenskis. 

 

Pašnekovas taip pat priduria, kad programa padeda darbuotojams lengviau integruotis į naujas darbo aplinkas, kai jie keičia įmonę grupės viduje.

 

Neabejodamas mentorystės nauda, Domas Šilenskis rekomenduoja mentorystę įmonėms, o ypač įmonių grupėms. „Mentorystės programa yra darbuotojų asmeninio ir profesinio tobulėjimo skatinimo būdas, puikiai papildantis kitus paprastai organizacijose taikomus talentų vystymo įrankius bei, mūsų organizacja yra puikus to pavyzdys, skatinantis tarpusavio bendradarbiavimą ir didesnę integraciją”,  – apibendrintai teigia Zabolis Partners atstovas.

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Neringa Sendriūtė

Tobulėjimui
Neringa Sendriūtė Praktinis patarimas
Streso eksperto mąstysena. Kaip atrasti nusiraminimą audroje?
Tam, kad jis galėtų padėti kitiems susidoroti su emociniais iššūkiais, jam pačiam reikėjo laimėti kovą su savo vidiniais sunkumais. Šiandien Simonas Niedvaras nešioja ne tik idialogue mentoriaus vardą, bet ir streso instruktoriaus rolę, o giliau į streso supratimo ir streso apdorojimo temą mus paskatino nerti ir naujoji Simono knyga „Streso eksperto mąstysena. Kaip atrasti nusiraminimą audroje?”. Šiame straipsnyje Simonas dalijasi savo asmeninėmis akistatomis su stresu ir praktinėmis įžvalgomis kaip sau leisti jausti ir jaučiant veikti.
Skaityti toliau
Neringa Sendriūtė Sėkmės istorija
Kaip ir kodėl smalsumas = lyderystė = profesinė sėkmė?
Karjerą pradėjusi astrofizikos moksluose, ji net nemanė, kad vieną dieną vadovaus visam IT skyriui ir kurs įrankius, kurie prisidės prie Nobelio premijos laureatų straipsnių publikavimo.. idialogue mentorės ir VTeX IT skyriaus vadovės Lolitos Tolenės istorija yra viena iš tų, kuomet lyderiu tampama atsitiktinai, nes nuoširdus smalsumas ir kantrybė kuria ilgalaikę sėkmę. Mentorė su mumis sutiko pasidalinti savo sėkminga karjeros istorija, kurioje atrasite mums visiems svarbias pamokas. Šventai tikime, kad jas pritaikius, ir tavo karjeros kelias turės daug tiesesnę ir aukštesnę trajektoriją.
Skaityti toliau
Neringa Sendriūtė Mokymai
Tarptautinės organizacijos tarptautinė mentorystės programa: ko Baltijos šalių vadovai gali pasimokyti vieni iš kitų
„Luminor“ banko Mokymų partnerė Danguolė Maslienė akcentuoja, kad sklandus vadovų bendradarbiavimas, komandiškumas ir lyderystės principų puoselėjimas yra svarbus ne tik dėl jų sklandaus ir sėkmingo darbo bei profesinio augimo, tačiau ir dėl sektino pavyzdžio formavimo darbuotojams. Jeigu mokosi ir auga vadovai, darbuotojai taip pat yra motyvuoti tobulėti.
Skaityti toliau