Neringa Sendriūtė

2024.09.13

Kokius namų darbus reikia atlikti prieš darant karjeros pokyčius?

Pripažinkime, karjeros pokyčio istorijas dažnai idealizuojame ir atrodo, kad tai tik atkaklumo ir drąsos klausimas. 

 

Visgi, jau po kelių žingsnių šiuo keliu dažnas susiduria su suvokimu, kad pokyčiai nėra nei greiti, nei lengvi, o visos sėkmės istorijos galbūt jei ir nutiko kitiems, nėra istorijos tinkančios mūsų situacijai. 

 

Šis straipsnio pokalbis yra puikus pavyzdys, kaip teisingos mintys bei darbo principai užtikrina profesinę savirealizaciją bei padeda „viską pradėti iš naujo”.

 

Kalbiname mūsų mentorę ir straipsnio heroję Jurgitą Aliukonienę, tarptautinės organizacijos Tietoevry Duomenų ir Analitikos komandos vadovę, kuri savo karjeros kelyje spėjo išbandyti skirtingas roles  – mokytojos, savivaldybės skyriaus, sistemų analitiko ir galiausiai tarptautinės organizacijos komandos vadovės.

 

Specialybės pasirinkimas – neišvengiamos iliuzijos

 

J. Aliukonienė, paklausta apie savo karjeros kelią, pripažįsta, kad taip, kaip ji darbą IT srityje įsivaizdavo studijų metu, ir ką iš tiesų atrado darbo rinkoje, skyrėsi kardinaliai. 

 

„Bandau perteikti savo mentee, kad mūsų įsivaizdavimai kaip darbas atrodys dažnai būna tik iliuzija. 

 

Pavyzdžiui, aš maniau, kad užsidarysiu kabinete ir programuosiu viena. Visgi bedirbant greitai supratau, kad mano stiprioji pusė yra ne konkrečios kodo eilutės užrašymas, bet detali reikalavimų analizė ir darbų organizavimas tam, kad kiti galėtų efektyviau dirbti dideliuose projektuose. 

 

Taigi, manau, savo stiprybes mums pažinti padeda būtent karjeros kelias, todėl reikia sau leisti daug bandyti”, – drąsina mentorė. 

 

Prieš darant karjeros pokyčius – namų darbai

 

Mentorė Jurgita, prieš darant karjeros pokytį, rekomenduoja pirma susirinkti informaciją, kokie karjeros variantai yra žmogui prieinami ir ką kiekvienoje pozicijoje tektų daryti. 

 

Mentorės organizacijoje Tietovery tai lengva padaryti – bendraudamas su kolegomis ar mentoriais bandai save įsivaizduoti jų pozicijoje. Jei svarstai apie techninę poziciją, tuomet verta išsiaiškinti  kokios programavimo kalbos reikalingos bei kokie įrankiai yra naudojami, įsivertinti savo žinias. O tuomet darbo pokalbio metu – tu jau atrodai kaip pasiruošęs ir motyvuotas kandidatas. 

 

„Mano kelyje nebuvo taip, kad kažkas pastūmėjo eiti į aukštesnes pozicijas, tai buvo labiau pačios vidinis noras. Tiesiog aš jau buvau pradėjusi tai daryti pati, pavyzdžiui, ėmiausi lyderystės komandoje ir buvau pasidariusi savo namų darbus. 

 

Išbandyti skirtingas pozicijas mane skatino mano vidinis smalsumas, o reikalingų savybių, kaip kad lyderystės, ieškojau ir ugdžiau savyje kasdieninėse situacijose kartu su bendradarbiais.

 

Taigi, kai darbo pokalbio metu gavau klausimą,, ar man būtų sunku mentoriauti – aš galėjau atsakyti, kad jau mentoriauju ir turiu patirties, kuri padės man naujojoje rolėje.

 

Taip pat aš labai daug mokiausi ir vis dar mokausi iš kitų žmonių, kurie praėję šį kelią ir sufleravo man tam tikrus taškus, kurie yra svarbūs naujose rolėse. 

 

Mano mentorystės kelionė mane nuolat augina, kadangi kiekvienam susitikimui su mentee ruošiuosi bei gaunu naujų klausimų, į kuriuos atsakymų nežinau ir turiu ieškoti daugiau informacijos. Tikiu, kad kuo daugiau matai, tuo geriau”, – savo sėkmingos karjeros patirtimis dalinasi J. Aliukonienė.

 

Vertinga rinktis dideles, bet nehierarchiškas organizacijas

 

Pašnekovė prasitaria, kad IT industrija jai galėjo pasiūlyti didelę laisvę nerti į naujas sritis bei temas, o būtent tai leido ne tik auginti savo karjerą, bet ir patirti nuolatinį susidomėjimą darbu, kurį dirba.

 

„Technologijų sritis yra labai plati, tad kai tampa nuobodu, visada gali žengti į šoną ir išbandyti kažką šiek tiek kitokio. Išbandžiau  verslo, sistemų analitiko, IT produkto savininko roles. O dabar darbuojamės su sveikatos duomenimis, skaičiuojame ne pinigus, kaip anksčiau, o kraujo duomenis iš laboratorijos. 

 

Taigi, atrodo, dirbi toje pačioje šakoje, bet visgi skirtingoje temoje, kur prisidedi prie naujų dalykų kūrimo ir vėl gali mokytis bei gilintis. Taigi savęs dar ieškantiems profesionalams iš pradžių rekomenduoju nebijoti  plačių industrijų.

 

Beje, Tietoevry organizacijoje, kurioje šiuo metu dirbu, man patinka jos tarptautiškumas bei hierarchijos principų nebuvimas, nes tai užtikrina tiesų kelią į greitą tobulėjimą ir norimus karjeros pokyčius.

 

Kaip pavyzdys, Tietoevry Lietuvoje yra partneris didžiosioms telekomunikacijų, energetikos, finansų įmonėms.  rinkoje dirba ir sprendimus kuria Teliai (telekomunikacijų sritis), Ignitis grupei (energetikos sritis), bankams (finansų sritis). Taigi pereiti į skirtingą temą, sritį ar industriją galima pačios organizacijos viduje, ką būtent ir rekomenduoju naujų sričių ar galimybių ieškantiems profesionalams”, – rekomendacijomis dalinasi mentorė.

 

Blogiausia, kai motyvuoja pinigai

 

Dažnai iš savo mentorysčių patirties mentorė J. Aliukonienė mato, kad darant karjeros pokyčius, iš pradžių dauguma būna pilni energijos visko imtis ir mokytis, o paskui ta pati dauguma žmonių  atsiduria duobėje, kur sakoma, kad visko per daug ir jie jaučiasi pavargę. 

 

„Mentee visada rekomenduoju labai gerai suprasti savo pomėgius keičiant darbo poziciją tam, kad atsiskleistume geriausiai. 

 

Tie, kurie nori nuolat mokytis ir jaučiasi gerai tokiose situacijose – jiems puikiai sekasi ir verta keisti pozicijas. O tie, kurie nori žinoti visus atsakymus ir būti komforto zonoje – jiems perėjimus verta labai gerai susiplanuoti ir suprasti kodėl eini kitur ir kur tiksliai nori atsidurti”, – pastebi J. Aliukonienė.

 

Mentorė teigia, kad blogiausia, kai karjeros pokyčius motyvuoja tik pinigai, nes tai yra labai laikinas dalykas, kurį galiausiai nusveria ta sunkioji pokyčių pusė, kurioje daug nežinomybės ir mokymosi. 

 

Kad kiltume aukščiau, reikės sumokėti norimų pokyčių kainą

 

J. Aliukonienė, prisimena, kad pereidama iš darbo savivaldybės administracijoje, kur jau užėmė tarnybos vadovės pareigas, į verslo sektorių, turėjo vėl įžengti į pradinį lygmenį ir pradėti dirbti IT paslaugų aptarnavimo skyriuje (angl. servicedesk).

 

„Man kaip žmogui atrodė, kad aš renkuosi investuoti į save, nes noriu suprasti kaip veikia bankas iš vidaus ir be tokių žinių negalėčiau aplikuoti į aukštesnę poziciją. Pati sau pripažinau, kad dar daug ko nežinau ir pirma turiu pažinti bankinio verslo veiklos subtilybes. Tai nebuvo nepasitikėjimas, tiesiog turėjau blaivų suvokimą, kad pirma reikia suprasti kontekstą, o tada bandyti įrodyti, kad gali daugiau’, – savo karjeros kelionę pasakoja mentorė.

 

Jurgita teigia, kad keisdami karjerą turime nuspręsti, kiek esame pasiruošę paaukoti, ypač statuso ir finansų aspektu, o supratimas kodėl tai darome, padės tas sąlygas priimti lengviau, kol tam tikrą laiką būsime žemiau.

 

„Man padėjo žinojimas, kad IT klientų aptarnavimo skyriuje aš nebūsiu amžinai. Tiesiog pradėjau nuo  žemesnių pareigų ir jų teikiamo saugumo, tol kol mokiausi ir bandžiausi naujos industrijos dalykus pirmą kartą”, – dalinasi J. Aliukonienė.

 

Jei nebandysi, niekada nežinosi ar sugebi

 

„Man visada buvo įdomu išbandyti naujus iššūkius ir karjeros prasme eiti toliau. Kartojau sau, kad jei nebandysi, niekada nežinosi ar sugebi. Manau, kad mano karjeros sėkmei padėjo manyje niekada nesustojantis suktis vidinis varikliukas bei smalsumas.

 

Aišku, visada šalia yra abejonės, kad kažką gali daryti ar mokėti dar geriau. Tad svarbu suprasti, kad kiekvienoje srityje tu nebūsi „dievas”, tiesiog bandyk susirinkti grįžtamąjį ryšį ką gali daryti geriau arba ko pasimokyti. Ir aišku, svarbu leisti savo norui nusverti baimę bei susikurti šalia aplinką, kuri tavimi tiki kartais labiau nei tu pats”, – patarimais dalinasi J. Aliukonienė.

 

Mentorė, apibendrindama savo karjeros kelią, teigia, kad kol sieki naujų karjeros aukštumų, turi vienokį realybės suvokimą, bet visgi, kai jų pasieki ir pasižiūri į savo kelią retrospektyviai, supranti, kad viskas buvo kur kas paprasčiau. 

 

Jei nori pabendrauti su Jurgita asmeniškai

 

Jei jauti, kad Jurgitos karjeros patirtys tau yra artimos ir tavo galvoje gimė daug klausimų, kuriuos norėtumei užduoti mentorei, su ja gali susisiekti ir nemokamai trijų mėnesių mentorystei pakviesti čia.

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Neringa Sendriūtė

Tobulėjimui
Neringa Sendriūtė Praktinis patarimas
Karjeros pokyčiai: kai ateina laikas keisti programavimo kalbą
Šį kartą ne apie tūkstantį kartų jau aptartą karjeros pokyčio į IT sritį temą. Šiame straipsnyje pagaliau liečiame IT specialistams be galo svarbią, bet dar į viešumą mažai keltą programavimo kalbos keitimo klausimą. Kaip nuspręsti, kad laikas keisti programavimo kalbą, kaip tą kalbą išsirinkti ir kokias naujas galimybes atneša tokios kalbos kaip GO išmokimas, atsakymus pateikia Technical Team Lead @Oxylabs Valdemar Karasevič.
Skaityti toliau
idialogue Praktinis patarimas
Mentorės patarimai, jei norisi ugdytis apčiuopiamą kūrybiškumą
Pasak Gretos, kūrybiškumas yra ne tik menininkams priklausanti privilegija – jis prieinamas visiems ir iš tiesų yra būtinas bet kuriam sėkmingam specialistui. Šiame straipsnyje mentorė siekia pasidalinti savo atrastais kūrybiškumo šaltiniais tam, kad „kūrybiškumo azartas“ būtų prieinamas ir tau.
Skaityti toliau
idialogue Augimui
Sėkmingų lyderių knygų sąrašas: ką rekomenduoja mentoriai?
Nuo japoniškų romanų iki psichoanalitinių vadovų – mentorių knygų rekomendacijos atlieps tavo poreikius, o svarbiausia rekomenduos laiko vertus skaitinius.
Skaityti toliau