Neringa Sendriūtė

2024.10.14

Kaip ir kodėl smalsumas = lyderystė = profesinė sėkmė?

Karjerą pradėjusi astrofizikos moksluose, ji net nemanė, kad vieną dieną vadovaus visam IT skyriui ir kurs įrankius, kurie prisidės prie Nobelio premijos laureatų straipsnių publikavimo..

 

idialogue mentorės ir VTeX IT skyriaus vadovės Lolitos Tolenės istorija yra viena iš tų, kuomet lyderiu tampama atsitiktinai, nes nuoširdus smalsumas ir kantrybė kuria ilgalaikę sėkmę.

 

Mentorė su mumis sutiko pasidalinti savo sėkminga karjeros istorija, kurioje atrasite mums visiems svarbias pamokas. Šventai tikime, kad jas pritaikius, ir tavo karjeros kelias turės daug tiesesnę ir aukštesnę trajektoriją.

 

Kelionė prasideda nežinant galutinio tikslo

 

Lolitos kelias į technologijų sritį buvo labiau atsitiktinumas nei planuotas žingsnis. Mokykloje besisekant tiek tiksliesiems, tiek humanitariniams mokslams, jokio aiškaus pašaukimo mentorė nejautė. 

 

„Ėjau ten, kur pasirodė, kad gal bus įdomu po mokykloje man ypač įdomių pasirodžiusių fizikos pamokų, aš ėmiausi fizikos mokslų studijų astrofizikos kryptyje.

 

Visgi, magistro studijų metu suvokiau, kad norisi kažko labiau apčiuopiamo bei labiau susieto su kasdieniu gyvenimu, nei žvaigždžių sistemų nagrinėjimas. 

 

Pradėjau dairytis kitų galimybių už astrofizikos studijų ribų ir radau VTeX organizaciją, kuri nebuvo per daugiausiai nutolusi nuo mokslo temų, bet tuo pačiu galėjo man pasiūlyti darbą su kur kas praktiškesnėmis situacijomis.” prisimena L. Tolenė.

 

Pagrindinė pamoka, kurią iš šio etapo išsinešė mentorė yra tai, kad tinkamas karjeros pasirinkimas reikalauja tinkamo savęs pažinimo, o pastarasis reikalauja laiko. 

 

„Manau, kad kiekvienas dar ieškantis savo kelio turėtų sau suteikti laisvę tiesiog pabandyti ir leisti sau nukrypti nuo pradinio plano.” – teigia pašnekovė.

 

Entuziazmas temai – būtinas iniciatyvumui palaikyti

 

Tik pradėjusi skaičiuoti savo dienas VTeX, L. Tolenė priklausė mokslinių straipsnių turinio paruošimo leidybai skyriui, visgi ilgai netrukus su iš studijų laikų atsineštomis programavimo žiniomis šalia savo pagrindinių pareigų ji taip pat pradėjo spręsti ir nedidelius automatizavimo uždavinius.

 

„Pas mus įmonėje IT projektų netrūksta, o aš turėjau daug azarto ir galėjau per naktis dirbti tam, kad įveikčiau tam tikrą iššūkį. 

 

Kartu su keliais kitais kolegomis buvome pavyzdžiai kaip nereikia laukti kol kiti kažką inicijuos ar kol užimsime tinkamamas pokyčiams inicijuoti pareigas, tiesiog verta imtis iniciatyvos ir kurti pridėtinę vertę organizacijai su papildomomis ar geresnėmis praktikomis arba, mūsų atveju, naujų įrankių kūrimu”, – savo patirtimi dalijasi mentorė.

 

L. Tolenės karjeros istorija dar kartą primena vieną nepaneigiamą sėkmės principą – iniciatyvūs žmonės anksčiau ar vėliau yra apdovanojami didesnėmis atsakomybėmis ir aukštesnėmis pareigomis. O ilgą laiką išliekanti iniciatyva gimsta tik iš nuoširdaus entuziazmo industrijai, kurioje dirbama.

 

Vadovo apdovanojimai atkeliauja vėliau

 

Kaip dažnai ir nutinka, vieną dieną, susiklosčius tinkamoms aplinkybėms, o tiksliau, atsiradus laisvai pozicijai, Lolitos vadovas pateikė pasiūlymą „Jau natūraliai vadovauji grupelei žmonių, gal nori pabandyti kuruoti visą skyrių?”.

 

„Tokį pasiūlymą apsvarsčiau ir priėmiau per daug nedelsdama, nes pirmiau už baimę ar abejones, mane visuomet vedė smalsumas ir noras bandyti. 

 

Visgi tapus vadove, teko greitai suprasti, kad nebegalėsiu kiekvieną dieną užsiimti savo mėgstamiausia veikla – programavimu, o veikiau turėsiu gesinti gaisrą po gaisro, kur susitikimų pilna diena paliks mane „išsunktą kaip kempinę”, – ne tokia romantiška vadovavimo puse dalijasi L. Tolenė.

 

Ir tik dabar, jau po keturių vadovavimo metų, moteris jaučia, kad tam tikri dalykai ir tam tikros, jos inicijuotos gerosios praktikos, realizuojasi. 

 

„Dabar matau, kad žmonės patys organizuoja bei prisideda prie mano idėjų ir tai mane stipriai apdovanoja. Tiesa, buvo laikas, kai atrodė, kad aš tik sprendžiu problemą po problemos ir dienos gale buvo sunku suprasti, ar kažkas kito be problemų dar čia yra”, – prisimena moteris.

 

Sėkmingo žmogaus svarbiausias atributas  – vidinis stabilumas

 

Taigi vadovė mano, kad ne tik vadovo, bet ir kiekvieno sėkmingo profesionalo neatskiriamas atributas yra kantrybė bei vidinis stabilumas – nesimėtymas ir nesiblaškymas, kodėl kažko negavau čia ir dabar. 

 

Be to, L. Tolenė primena, kad rezultatams pasiekti svarbus ir realus savo galimybių vertinimas bei gebėjimas matyti tikslą bei jo siekti. Ir klausimas, sako mentorė, ar čia kantrybės daugiau reikia, ar susidomėjimo savo darbu?

 

Nes, pasak jos, jei tau įdomu to tikslo siekti, nėra taip, kad sėdi ir kantriai kažko lauki, bet tu kiekvieną dieną dedi žingsnį po žingsnio ir supranti, kad esi čia ne tam, kad tiesiog ateitum į darbą, atbūtum kažkiek valandų ir eitum namo, bet tam, kad nuveiktum kažką labai naudingo ir sukurtum vertę, nes tai labiausiai ir motyvuoja.

 

Ateina laikas mokyti kitus

 

Šiandien specialistė pastebi, kad vadovaujant komandai svarbiausia yra ne tik siekti rezultatų, bet ir mokyti kitus, dalintis savo žiniomis bei skatinti smalsumą. 

 

Dabar mentorė ir vadovė daug savo dėmesio skiria ne tik techniniams sprendimams, bet ir kolegų ugdymui. Ji tiki, kad svarbu mokyti naujos kartos programuotojus kaip geriau mąstyti, kaip spręsti sudėtingus uždavinius ir kaip nuosekliai kurti programos kodą, kad ateityje kylančios situacijos būtų lengvai išsprendžiamos.

 

Specialistė tiki, kad norint sėkmingai dirbti technologijų srityje, reikia ne tik techninių įgūdžių, bet ir smalsumo, atkaklumo bei gilios analizės, gebant matyti toli siekiančius rezultatus. Čia dirbančio žmogaus charakteris turi pasižymėti užsispyrimu, atkaklumu ir beprotišku smalsumu, nes karjeros kelias kartais būna ilgas ir sudėtingas.

 

Pabaigai, primename, kad jei matai Lolitą kaip savo mentorę, ją mentorystės kelionei gali pakviesti čia - ji tavęs laukia!

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Neringa Sendriūtė

Tobulėjimui
Neringa Sendriūtė Praktinis patarimas
Mentorystė per bendradarbiavimą: kaip įmonių grupė skatina talentų vystymą ir bendradarbiavimą?
Skirtingai nei fiziniai mokymai, kurie dažniausiai yra trumpalaikiai ir skirti konkrečioms žinioms įgyti, mentorystė yra ilgalaikis procesas. Tai leidžia darbuotojams palaipsniui augti ir pritaikyti įgytas žinias realiose darbo situacijose, nuolat gaunant mentoriaus palaikymą. Šiame straipsnyje kartu su įmonių grupės atstovu Domu Šilenskiu neriame į programos ypatumus, pamokas ir vertę ne tik darbuotojams, bet ir visai Zabolis Partners grupei.
Skaityti toliau
Neringa Sendriūtė Praktinis patarimas
Streso eksperto mąstysena. Kaip atrasti nusiraminimą audroje?
Tam, kad jis galėtų padėti kitiems susidoroti su emociniais iššūkiais, jam pačiam reikėjo laimėti kovą su savo vidiniais sunkumais. Šiandien Simonas Niedvaras nešioja ne tik idialogue mentoriaus vardą, bet ir streso instruktoriaus rolę, o giliau į streso supratimo ir streso apdorojimo temą mus paskatino nerti ir naujoji Simono knyga „Streso eksperto mąstysena. Kaip atrasti nusiraminimą audroje?”. Šiame straipsnyje Simonas dalijasi savo asmeninėmis akistatomis su stresu ir praktinėmis įžvalgomis kaip sau leisti jausti ir jaučiant veikti.
Skaityti toliau
Neringa Sendriūtė Mokymai
Tarptautinės organizacijos tarptautinė mentorystės programa: ko Baltijos šalių vadovai gali pasimokyti vieni iš kitų
„Luminor“ banko Mokymų partnerė Danguolė Maslienė akcentuoja, kad sklandus vadovų bendradarbiavimas, komandiškumas ir lyderystės principų puoselėjimas yra svarbus ne tik dėl jų sklandaus ir sėkmingo darbo bei profesinio augimo, tačiau ir dėl sektino pavyzdžio formavimo darbuotojams. Jeigu mokosi ir auga vadovai, darbuotojai taip pat yra motyvuoti tobulėti.
Skaityti toliau