Amston

2024.07.19

Darbuotojai – bumerangai: išėjau, bet noriu grįžti

Pastaruoju metu paskelbtos tyrimų išvados paneigia ilgai vyravusį įsitikinimą, kad darbuotojai pas buvusius darbdavius grįžta labai retai arba to nedaro visai. 

 

Apibendrinus naujausią statistiką (Harward Business Rewiew, The Wall Street Journal, UKG) galima teigti, kad darbuotojų, kurie nusprendžia sugrįžti pas buvusį darbdavį, skaičius sparčiai auga. 

 

43 proc. palikusių savo pozicijas teigia, kad buvęs darbas, jų nuomone, buvo geresnis už esamą, 41 proc. mano, jog sprendimą palikti įmonę priėmė neapgalvotai, o ketvirtadalis darbuotojų iš tiesų sugrįžta pas buvusį darbdavį. 

 

Jei esi vienas tų darbuotojų, kuris svarsto apie grįžimą pas buvusį darbdavį, mūsų partnerių Amston, atrankų ir HR sprendimų agentūros, atrankų komandos vadovė Eivina Staniulytė dalijasi savo įžvalgomis apie tai, kaip būti sėkmingu darbuotoju – bumerangu. 

 

Kaip tinkamai atsisveikinti?

 

Priėmus naują darbo pasiūlymą, E. Staniulytė rekomenduoja pasilikti kuo daugiau „atvirų durų“, t.y. iš anksto komunikuoti, kad bendravimo su buvusiais darbdaviais nutraukti nenorite ir neatmetate galimybės į kompaniją ateityje sugrįžti stipresni. 

 

Tik tą darykite ne strateguodami, o nuoširdžiai primindami, kad aplinkybėms pasikeitus mielai prisijungtumėte prie buvusios komandos.

 

Taip pat padėkokite vadovui už skirtą laiką ir žinias, suteiktą pasitikėjimą ir galimybę augti. Būtent vadovams Jūsų išėjimas atneš naujų iššūkių ir rūpesčių, tad empatiškas požiūris leis išsiskriti draugiškai ir be nuoskaudų” – dalijasi ekspertė.

 

Dėl tos pačios priežasties, paliekant organizaciją, E. Staniulytė primena kaip svarbu yra tinkamai pabaigti savo darbus – užbaigti kuo daugiau užduočių patiems, palikti reikalingas instrukcijas bei informaciją kolegoms ir iki paskutinės dienos išlikti motyvuotais darbuotojais, kadangi kolegų atsiliepimai ir požiūris į jus gali ateityje lemti kompanijos sprendimą dėl jūsų galimybės sugrįžti.

 

„Svarbu prisiminti, kad išėjimo pokalbis (angl. exit interview) ir jo turinys taip pat gali turėti svarią įtaką išeinančio darbuotojo galimybėms sugrįžti. Jo metu rekomenduoju būti nuoširdžiu, atvirai pasidalinti turėtomis problemomis bei iššūkiais ir taip pat pasiūlyti galimus sprendimus – taip parodysite, kad jums rūpi organizacija, kurią paliekate” – dalijasi atrankų komandos vadovė.

 

Pašnekovė taip pat ragina nepamiršti padėkoti vadovams už suteiktas patirtis, įgytas žinias ar kitus jums svarbius patyrimus ir galiausiai, su buvusia darboviete net ir išėjus palaikyti ryšį. 

 

Tam gali padėti LinkedIn socialinis tinklas, kuris leis matyti kolegų karjeros pokyčius ar kitas svarbias naujienas organizacijoje. Pasak E. Staniulytės, jūs galite susisiekite su buvusiu vadovu ar kolegomis praėjus keliems mėnesiams po išėjimo ir pasidžiaukti jų pasiekimais, rodyti nuoširdų susidomėjimą tam, kad buvusios darbovietės akiratyje neatsirastumėte tik tada, kai galvosite apie galimybę sugrįžti.

 

Kas dažniausiai lemia norą sugrįžti?

 

„Vienas iš dažniausiai pasitaikančių veiksnių, lemiančių darbuotojo apsisprendimą sugrįžti į buvusią darbovietę, yra pažadų ir lūkesčių nepatenkinimas naujoje įmonėje. Neradę joje to, kas buvo žadėta atrankos procese, darbuotojai linkę apsisukti ir grįžti atgal”, – dalijasi ekspertė.

 

Anot E. Staniulytės, norą sugrįžti taip pat skatina buvusio darbdavio siūloma aukštesnė pozicijai nei buvusi prieš išeinant. Patirtis rodo, kad tokį pasiūlymą teikia absoliuti dauguma darbuotojus susigrąžinančių įmonių, nes realybėje gerokai dažniau bumerangai grįžta į aukštesnę poziciją nei į tą pačią.

 

Visgi, stengiantis susigrąžinti įmonę palikusį darbuotoją svarbu nepamiršti, kad to negalima daryti esamų darbuotojų gerovės kaina. Tyrimai rodo, kad bumerango atlyginimas sugrįžus būna padidėjęs vidutiniškai 25 proc., palyginus su atlyginimu iki išėjimo. Tuo tarpu, tų darbuotojų, kurie liko dirbti komandoje, vidutinis atlyginimas per tą patį laikotarpį išauga vos 4 procentais. 

 

Kaip susisiekti su buvusiu darbdaviu?

 

Tyrimų duomenimis, didžioji dauguma darbuotojų pas savo darbdavius ​​grįžo per 13 mėnesių nuo išėjimo, tik 26 proc. grįžo per septynis mėnesius, o daugiau nei trys ketvirtadaliai praėjus 16 mėnesių akivaizdu, kad dažniausiai sprendimą sugrįžti darbuotojai priima praėjus metams nuo išėjimo.

 

„Jei galvojate apie grįžimą, pirmiausia, patys sau užduokite klausimą, kodėl išėjote ir kodėl norite grįžti. Svarbu suprasti, ar palikti kompaniją paskatinusios aplinkybės pasikeitusios, ar neatsidursite toje pačioje situacijoje ir nekils noras vėl palikti įmonę. 

 

Pavyzdžiui, jei išėjote dėl vadovo, pasitikslinkite, ar dabar šias pareigas eina kitas žmogus, o gal nepritarėte įmonės vizijai ir ji dabar kitokia? 

 

Apie savo sugrįžtuves kalbėdami su buvusiais kolegomis akcentuokite ne tai, kodėl ir kaip jums netinka esamas darbdavys, bet kas patiko įmonėje, į kurią norite grįžti, kodėl save ten matote ilgalaikėje perspektyvoje. 

 

Parodykite, kad suprantate, jog negrįšite į tokią pačią kompaniją, iš kurios išėjote – net ir per trumpą laiką įmonėje gali įvykti reikšmingų tikslų, projektų, struktūros pokyčių. Savo galimybę sugrįžti taip pat padidinsite, jei parodysite, kokių naujų žinių ar įgūdžių Jums pavyko įgyti kitoje darbovietėje ir kaip juos galėsite pritaikyti buvusioje kompanijoje”, – apibendrina E. Staniulytė.

 

P.S. ieškantiems naujų karjeros galimybių – nuoširdi rekomendacija susipažinti su Amston darbo pasiūlymais čia.

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Amston

Tobulėjimui
Neringa Sendriūtė Praktinis patarimas
Karjeros pokyčiai: kai ateina laikas keisti programavimo kalbą
Šį kartą ne apie tūkstantį kartų jau aptartą karjeros pokyčio į IT sritį temą. Šiame straipsnyje pagaliau liečiame IT specialistams be galo svarbią, bet dar į viešumą mažai keltą programavimo kalbos keitimo klausimą. Kaip nuspręsti, kad laikas keisti programavimo kalbą, kaip tą kalbą išsirinkti ir kokias naujas galimybes atneša tokios kalbos kaip GO išmokimas, atsakymus pateikia Technical Team Lead @Oxylabs Valdemar Karasevič.
Skaityti toliau
idialogue Praktinis patarimas
Mentorės patarimai, jei norisi ugdytis apčiuopiamą kūrybiškumą
Pasak Gretos, kūrybiškumas yra ne tik menininkams priklausanti privilegija – jis prieinamas visiems ir iš tiesų yra būtinas bet kuriam sėkmingam specialistui. Šiame straipsnyje mentorė siekia pasidalinti savo atrastais kūrybiškumo šaltiniais tam, kad „kūrybiškumo azartas“ būtų prieinamas ir tau.
Skaityti toliau
idialogue Augimui
Sėkmingų lyderių knygų sąrašas: ką rekomenduoja mentoriai?
Nuo japoniškų romanų iki psichoanalitinių vadovų – mentorių knygų rekomendacijos atlieps tavo poreikius, o svarbiausia rekomenduos laiko vertus skaitinius.
Skaityti toliau