Neringa Sendriūtė

2024.09.20

10 „Ignitis Renewables“ vyriausiojo technologijų vadovo (CTO) įžvalgų apie sėkmingą karjerą energetikos srityje

Elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių šaltinių iki 2030 m. pasaulyje sukurs net pusę milijono naujų darbo vietų, o viena pagrindinių sričių – jūrinio vėjo energetika, kuri Lietuvoje dar mažai kam pažįstama sritis.

 

Kartu su rekomenduojamais darbdaviais „Ignitis renewables“ ruošiamės svarbiems Baltijos regiono energetikos industrijos pokyčiams, kurie Lietuvai atneš energetinę nepriklausomybę, o tau – naujas karjeros galimybes.

 

Šiame straipsnyje tarptautinės energetikos bendrovės „Ignitis renewables“ vyriausiasis technologijų vadovas (CTO) bei idialogue mentorius Duncan Barker ne tik dalijasi savo įžvalgomis, kurios jam leidžia turėti sėkmingą karjerą energetikos srityje, bet ir atskleidžia kuo ši sritis yra ypatinga lyginant su kitomis.

 

Kas paskatino tave siekti karjeros energetikos sektoriuje ir ko kiti gali pasimokyti iš tavo kelionės?

 

Kiek save prisimenu, visada domėjausi dviem dalykais: aplinka ir fiziškai apčiuopiamų dalykų kūrimu. Dirbdamas atsinaujinančios energijos sektoriuje galiu mėgautis abejomis aistromis ir prie viso to dar žinau, kad darau karjerą sektoriuje bei įmonėje, kuri daro teigiamą įtaką pasauliui.

 

Taigi mano pirmasis patarimas visiems, pradedantiems savo karjerą – vadovautis savo pomėgiais ir aistra. Jei darai tai, kas tau patinka ir tau rūpi, tada, manau, kad visa kita stosis į savo vietas.

 

Kokios „entry-level” pozicijos yra geras atspirties taškas karjerai energetikos srityje?

 

Yra daug kelių į energetikos sektorių. Labiausiai esu susipažinęs su techniniais vaidmenimis, tačiau yra ir aplinkosaugos, teisės, finansų, komunikacijos ir projektų valdymo pareigybių. 

 

Mano nuomone, tinkamas išsilavinimas kartu su tam tikra praktikos patirtimi ar tam tikru susijusiu savanorišku darbu yra puikus būdas išsiskirti iš minios, ieškant pirmųjų pareigų. 

 

Patekus į energetikos sektorių, rekomenduočiau pabandyti kuo daugiau sužinoti apie įvairius sektoriaus aspektus bei projektus, nes tai padės apsispręsti dėl kito žingsnio karjeroje. 

 

Mano antras patarimas yra nebijoti nuklysti į šalį, nes tai gali būti labai vertinga karjeros patirtis, ilgainiui atverianti galimybes, apie kurias net nesvajojote.

 

Ar gali žmogus, turintis visiškai kitos srities išsilavinimą, pritaikyti savo įgūdžius energetikos pramonėje?

 

Pasaulyje trūksta darbuotojų, turinčių darbo patirties atsinaujinančių energijos šaltinių srityje, todėl daug žmonių į šį sektorių tam tikru būdu pereina iš kažkur kitur.

 

Jei svarstote apie galimybę pereiti į energetikos sektorių, mano trečiasis patarimas būtų parodyti savo įsipareigojimą tokiam sprendimui baigiant keletą internetinių kursų šio sektoriaus tematika arba susiejant savo laisvalaikį su šio sektoriaus veiklomis – tai parodo, kad perėjimas į energetiką nėra tik atsitiktinė ar momentinė idėja. 

 

Be to, patariu jums būti sąžiningais apie savo žinių spragas ir susikurti planą, kaip tas spragas užpildysite, kadangi jūsų būsimam darbdaviui bus malonu matyti jūsų iniciatyvų charakterį bei požiūrį.

 

Kokį vaidmenį sėkmingoje karjeroje užima mentorystė ir kaip rasti iš tiesų gerą mentorių?

 

Esu didelis mentorystės gerbėjas ir per daugelį metų turėjau daug mentorių bei pats mentoriavau. Tikiu, kad abu vaidmenis svarbu reguliariai keisti, kad galėtumėte pasisemti naujų žinių bei perspektyvų iš skirtingų žmonių. 

 

Mano ketvirtas patarimas sėkmingai karjerai energetikos srityje būtų ieškoti žmogaus, kuris yra šiek tiek labiau pažengęs karjeroje arba turi kitokį nei jūsų požiūrį – turėsite daug ko išmokti iš tokio partnerio. 

 

Mentorių ieškokite darbovietės mentorystės programose arba per profesines organizacijas . Taip pat niekas netrukdo jums susisiekti su potencialiu mentoriumi LinkedIn platformoje – padorus specialistas visada sąžiningai atsakys, jei bus per daug užsiėmęs, bet įtariu, kad greičiausiai bus pamalonintas, kad kreipėtės ir norės padėti.

 

Kokia yra įprasta atsinaujinančios energijos sektoriaus darbo diena?

 

Tai gana sudėtingas klausimas, nes tai labai priklauso nuo to, kokias pareigas užimate. 

 

Visgi šis sektorius yra ypatingas tuo, kad projektams įgyvendinti gali prireikti kelerių metų, o jie yra ruošiami ir vykdomi daugiau nei 20 metų, todėl ir jūsų diena gali atrodyti labai skirtingai, priklausomai nuo to, kokioje projekto stadijoje esate. 

 

Be to, šis sektorius sparčiai vystosi technologiniu požiūriu, todėl visada yra ką nors naujo išmokti ar pritaikyti. Pavyzdžiui, „Ignitis Renewables“ šiuo metu sprendžia dirbtinio intelekto pritaikymo klausimus, tad jei tokios temos jums yra aktualios, turėsite daug įtraukiančių ir prasmingų užduočių savo darbo vietoje.

 

Ar gali pasidalinti itin vertinamu energetikos pramonėje įgūdžiu, kuro vertės dažnai nesupranta naujokai?

 

Manau, jog tai būtų energijos išeigos analizė arba oro prognozavimas, kuriuo yra grindžiamas visas atsinaujinančios energijos sektorius. Tam yra reikalingas gilus orų (vėjo ar saulės) ir statistikos supratimas, tad žmonės, besidomintys meteorologija, fizika ir statistika, tikrai turės žavią karjerą šiame sektoriuje.

 

Jei galėtum palyginti savo karjerą atsinaujinančios energijos srityje su filmu, tai būtų…?

 

Man pasisekė, nes turėjau karjerą kupiną kelionių, tarpkultūrinės įvairovės, praėjau puikius karjeros etapus bei padėjau kitiems jauniems žmonėms geriau panaudoti savo potencialą. 

 

Viena iš filmų serijų, kuri ateina į galvą, yra Indiana Džounsas – nors jis dažnai dirba vienas, jis puikiai sprendžia problemas ir yra aktyvus keliuose žemynuose bei sėkmingas daugelyje sudėtingų situacijų. Be to, jo širdyje visada yra geriausi visuomenės interesai, o jo darbo rezultatai paprastai yra teigiami. 

 

Kokiu darbo energetikos sektoriuje „paslėptu privalumu“ galėtum pasidalinti?

 

Tai įrenginių lankymas, kuomet matai, kad projektas iš žalio / rudo lauko virsta eksploataciniu turtu, kuris kelis dešimtmečius gamins žalią elektrą.

 

Kiekvieną kartą, kai matysite besisukančią vėjo turbinos mentę, žinosite, kad čia generuojama ekologiška elektra ir mažinamas CO2 dujų kiekis. Taip pat matysite, kad prisidedate prie tvaresnio valstybių energetinio saugumo, kuris šiais laikais yra svarbus veiksnys.

 

Kokį dalyką norėtum, kad visi žinotų apie atsinaujinančią energiją?

 

Didėjant atsinaujinančios energijos kiekiui, didėja energijos kaupimo technologijų, kurios gali padėti subalansuoti pasiūlą ir paklausą, svarba. 

 

Yra daug technologinių sprendimų šiam iššūkiui spręsti, todėl bus įdomu stebėti, kaip šios technologijos vystysis ir bręs per ateinančius dešimtmečius. 

 

Jei būčiau jaunas inžinierius, vėl pradedantis savo karjerą energetikos sektoriuje, tikrai žengčiau į energijos kaupimo sritį!

 

P.S. domina apie energetikos industriją ar sėkmingą vyriausiojo „Ignitis Renewables“ technologijų vadovo karjerą sužinoti plačiau? Kviesk Duncan mentorystei idialogue platformoje čia.

 

Prisijunk prie idialogue!

Dalintis Facebook

Neringa Sendriūtė

Tobulėjimui
Neringa Sendriūtė Sėkmės istorija
Gerovės mentoriai: kaip jie prisideda prie darbuotojų ir organizacijos klestėjimo?
Pasak Agnės Gorpiničienės, kai kalbame apie darbuotojo emocinę sveikatą, svarbu suprasti, kad į darbą ateina ne funkcija, o žmogus. „Ar įmanoma pasamdyti tik vieną asmenybės dalį – jo žinias, bet ne visa kita, kas jį sudaro? Manau, kad ne. Ir jei mes renkamės pamatyti visą žmogų ir jį stiprinti, palaikyti, gauname kur kas didesnę vertę“, – įsitikinusi A. Gorpiničienė.
Skaityti toliau
Neringa Sendriūtė Praktinis patarimas
Kokius namų darbus reikia atlikti prieš darant karjeros pokyčius?
Pripažinkime, karjeros pokyčio istorijas dažnai idealizuojame ir atrodo, kad tai tik atkaklumo ir drąsos klausimas. Visgi, jau po kelių žingsnių šiuo keliu dažnas susiduria su suvokimu, kad pokyčiai nėra nei greiti, nei lengvi, o visos sėkmės istorijos galbūt jei ir nutiko kitiems, nėra istorijos tinkančios mūsų situacijai. Šis straipsnio pokalbis yra puikus pavyzdys, kaip teisingos mintys bei darbo principai užtikrina profesinę savirealizaciją bei padeda „viską pradėti iš naujo”.
Skaityti toliau
Neringa Sendriūtė Praktinis patarimas
Karjeros pokyčiai: kai ateina laikas keisti programavimo kalbą
Šį kartą ne apie tūkstantį kartų jau aptartą karjeros pokyčio į IT sritį temą. Šiame straipsnyje pagaliau liečiame IT specialistams be galo svarbią, bet dar į viešumą mažai keltą programavimo kalbos keitimo klausimą. Kaip nuspręsti, kad laikas keisti programavimo kalbą, kaip tą kalbą išsirinkti ir kokias naujas galimybes atneša tokios kalbos kaip GO išmokimas, atsakymus pateikia Technical Team Lead @Oxylabs Valdemar Karasevič.
Skaityti toliau